Er zijn heel veel soorten barbecue saus met veel variaties en eigen aanpassingen. Toch kent Amerika een aantal traditionele bbq sauzen en misschien wel leuk om daar binnenkort een heel artikel aan te wijden. Een van de meest bekende is misschien wel de Kansas City BBQ saus. Koop jij wel eens bbq saus dan ben je bekend met deze want in de supermarkt is deze het meest te koop. Maar hoe maak je die zelf? Ik leg het je hieronder uit. Oh ja en ook die van mij heeft een twist, namelijk kersen!
Morgen gaan wij weer voor het eerst barbecuen. Het worden spareribs dus ja wat moet je hebben voor bij de spareribs? Precies bbq saus! Op het laatste moment de bbq even lekker laten loeien, je saus er overheen smeren en dan nog even 5 a 10 minuten laten meebakken. Wat ik ook wel eens doe ik juist na het grillen de temperatuur weer wat te verlagen en de saus als een lak er overheen te smeren tot een lekkere dikke bijna stroperige mop.
De basis ingrediënten:
Hoe maak je bbq saus?
Eigenlijk is er bijna niets simpelers dan bbq saus maken. Vaak zit de uitdaging in de ingrediënten maar als je eenmaal een basis hebt gevonden die voor jou werkt is het daarna echt super simpel. Hieronder vind je de stappen:
- Doe alle ingrediënten in een pan en laat deze langzaam aan de kook komen. In de tussentijd lekker roeren
- Laat de saus een minuut of 20 zachtje sudderen. Hierdoor krijg je langzaam een steeds dikkere saus. Wel regelmatig roeren zodat het niet aanbrandt.
- Laat de bbq saus afkoelen en plaats het dan in de koelkast. Klaar!
In de koelkast gaat de saus minimaal 2 weken mee en je kunt het echt overal voor gebruiken. Heerlijk voor over vlees, op een broodje gezond met knapperige groente maar ook over de bloemkool en aardappels. Dat ik mijn persoonlijk hack om de kinderen te laten zien dat ik heus wel mijn groente op eet (en zij dat dus ook moeten)! 😏
Kansas City BBQ Saus
Ingrediënten
- 250 ml ketchup Mijn keuze is ALTIJD Heinz
- 400 gram tomaten blokjes vers of uit blik
- 150 gram bruine suiker de donkere
- 120 ml azijn appel(cider)azijn
- 1 snufje zout
- 1 snufje peper zwarte bij voorkeur
- 2 theelepels paprikapoeder gerookt bij voorkeur
- 1 theelepel knoflookpoeder
- 1 theelepel uipoeder
- 1 snufje chilipoeder cayenne wordt het meest gebruikt
Zo zie je maar weer het is simpel om je eigen Kansas City BBQ Saus te maken en het recept is makkelijk aan te passen. Er wordt in de VS vaak Molasses toegevoegd, dat is iets anders dan onze stroop maar probeer dat maar eens. Ook mosterd (zaad/poeder) en zelfs kaneel zijn mooie opties. Zelf doe ik er altijd poeder in van gevriesdroogde kersen maar als je amarene kersen kan vinden op siroop dan moet je dat eens doen! GE-WEL-DIG!