Ik vraag mij af of er iets lekkerders is dan een groot dampend bord met Mexicaanse chili con carne, crème fraîche, nacho chips en lekker gesmolten cheddar kaas er overheen. Een Mexicaans biertje erbij maakt het helemaal compleet. Wat heb je nodig om een heerlijk bord Chili con carne / sin / non te maken? Heerlijk voor tijdens een zomerse BBQ maar ook geweldig tijdens een regenachtige herfstdag.
De onderstaande ingrediënten zijn gebaseerd op een recept dat ik heb gemaakt tijdens een product demonstratie voor “Kom in de kas” een paar jaar geleden. Normaal voeg ik ook nog gerookte paprika, koriander en bieslook aan toe maar zoals met zoveel geldt gebruik je eigen smaak en gevoel. Voeg extra bonen toe bij grote eters, combineer met andere kruiden maar zie dit als en basis om verder mee te werken.
Je kunt bij dit gerecht ook mooi spelen met de grootte van de stukken groente. Houd je van wat knapperigere groente snijd de groente dan wat grover. Wij hebben echter kinderen die niet altijd alles kunnen waarderen dus wij gaan altijd voor safe en dat betekent dat alles overgaar wordt gemaakt haha.
Absoluut onmisbaar zijn de komijn en cacao, dat geeft dit gerecht absoluut haar eigen unieke smaak zoals je het nog nooit gegeten hebt. Daar gaan wij!

De lekkerste chili
Ingrediënten
- 2 blikken kidney bonen
- 1 blik mais
- 1 hele rode paprika
- 1 grote ui
- 2 tenen knoflook
- 250 ml passata of gepelde tomaten, tomaten blokjes etc
- 1 blikje tomatenpuree
- 1 blokje bouillon
- 1 snufje zout
- 1 snufje peper
- 1 theelepel komijn
- 1 theelepel cacao poeder of een stukje pure chocolade werkt ook
- 1 theelepel piment optioneel maar maakt het wel af
- 1 grote zak nacho's
- 200 gram crème fraîche
- 200 gram gehakt optioneel, alleen voor vleeseters
- 1 pakje cheddar optioneel maar wel erg lekker
Instructies
- Maak alle groente schoon en snijdt deze in stukken. Hoe grover hoe knapperiger
- Fruit de knoflook kort in een pan met een klein beetje olie
- Voeg nu de gesneden uit toe en bak alles even lekker aan
- Voeg nu als je dat wilt het gehakt toe en bak deze totdat het bijna helemaal gaar is
- Voeg nu de gesneden paprika toe en bak deze mee. Houd je van knapperig bak het dan kort. Houd je val lekker zacht dan gewoon lekker door laten bakken
- Voeg nu de bonen en de mais toe en laat deze een paar minuten mee bakken
- Voeg nu de passata toe en zet nu het gas laag zodat het langzaam kan gaan pruttelen. Merk je dat je te weinig vocht hebt voeg dan gerust iets meer toe of gebruik water. Te nat is niet erg, dat verdampt toch met het koken
- Voeg nu de tomatenpuree en het bouillon blokje toe
- Voeg de kruiden toe
- Laat het geheel nog een 5 a 10 minuten door pruttelen op een zacht vuurtje
- Doe de crème fraîche in een schaaltje en maak het wat dunner met water. Goed mengen en voor de smaak kan je er wat kruiden aan toevoegen. Denk hierbij aan zout, peper, knoflook en bieslook etc.
- Doe de nacho's op een bord of schaal en schenk hier de chili overheen samen met de cheddar gevolgd door een paar klodders crème fraîche
- Eet smakelijk!